BLOG

Formularul A1 pentru transport marfa

Ce este si ce reprezinta formularul A1? Acest formular, numit si atestatul privind legislatia aplicabila, este un document comunitar cu privire la serviciile de transport marfa. Acesta se emite de catre autoritatea competenta a statului de origine a salariatului detasat in oricare alt stat membru UE. Documentul serveste drept confirmare ca pentru salariatul in cauza se aplica legislatia de asigurari sociale a statului in vigoare. In consecinta, contributiile de asigurari sociale vor fi retinute si achitate in statul de origine al angajatului.

Formularul A1 se emite si in cazul lucratorilor independenti care presteaza servicii temporar pe teritoriul unui stat membru. Pe toata durata prestarii de servicii in strainatate, lucratorul sau reprezentantii lui trebuie sa fie in masura de a prezenta autoritatilor din tara gazda Formularul A1. Daca nu puteti prezenta formularul sau nu puteti face dovada initierii demersurilor de obtinere, autoritatile din tara gazda va impune afilierea la sistemul de asigurari al tarii gazda. Daca dispuneti de formular, atunci autoritatile au obligatia de a-l recunoaste.

Formularul A1 pentru transport marfa

Documentul A1 se elibereaza in aplicarea prevederilor Regulamentului nr 883/2004 cu privire la coordonarea sistemelor de securitate sociala.  Acest formular este cerut in special de catre autoritatile austriece si franceze, fiind foarte greu de obtinut in Romania. La solicitarea certificatului, Casa de Pensii ii va cere solicitantului o declaratie conform careia activitatea companiei se desfasoara in Romania. Casele de pensii nu sunt dispuse sa elibereze acest certificat decat in cazuri urgente, cum ar fi in cazul unui accident de munca.

Pe langa acest detaliu, programul de lucru este de numai doua ore pe zi, timp foarte scurt pentru obtinerea unui astfel de document. Valabilitatea formularului A1 este de numai 6 luni de zile, fapt ce inseamna ca este nevoie de vizite suplimentare pentru reinnoirea lui. Procesul este ingreunat de multe ori de multitudinea de documente necesare pentru dosar. Inainte de solicitarea documentului, asigurati-va ca detineti toate actele necesare.